Data Vogin voorjaarscursus 2016: 10, 11, 12, 17 en 18 mei 2016

Aanstaand voorjaar wordt de 76e editie van de Vogin cursus "Zoeken doe je zo" georganiseerd op 17, 18, 19, 24 en 25 november te Wageningen. Voor een inkijkje in het cursusmateriaal van de afgelopen cursussen kijk dan eens onze cursuswiki.
Voor meer details zie de Cursussen bladzijde van de Vogin-site.

Aanmelden voor de cursus:
•per mail:  jos.smelik@wur.nl
•per telefoon:  0317 - 485479(Mevr. Smelik)


Data Vogin najaarscursus 2015: 17, 18, 19, 24, 25 november

Dit najaar wordt de 75e editie van de Vogin cursus "Zoeken doe je zo" georganiseerd op 17, 18, 19, 24 en 25 november te Wageningen. Voor een inkijkje in het cursusmateriaal van de afgelopen cursussen kijk dan eens onze cursuswiki.
Voor meer details zie de Cursussen bladzijde van de Vogin-site.

Aanmelden voor de cursus: 
•per mail:  msu.library@wur.nl
•per telefoon:  0317 - 485479  (Mevr. Smelik)

Onderzoek naar toolgebruik in het wetenschappelijk onderzoek en communicatie. Doe mee en vul de enquête in.

Science is in transition. Bibliotheken volgen het proces van veranderingen in wetenschappelijke communicatie op de voet en passen hun dienstverlening aan nieuwe werkwijzen van hun klanten aan. Het gaat bijvoorbeeld om data delen, outreach-activiteiten, delen van pre-prints en presentaties, open workflows en protocollen en veranderende peer review en assessments. Om beleid goed te onderbouwen is gedetailleerde informatie over gaande veranderingen van belang.

Bianca Kramer en Jeroen Bosman (beide van de Universiteitsbibliotheek Utrecht) zijn al geruime tijd bezig innovaties en workflows in de wetenschappelijke communicatie in kaart te brengen.

Als belangrijk onderdeel loopt er nu tot februari 2016 een wereldwijde enquête (in het Engels) uit om te onderzoeken welke tools onderzoekers en ondersteuners gebruiken dan wel adviseren voor het omgaan met informatie en het publiceren/communiceren. Er zijn al meer dan 1.200 reacties, maar er is veel meer nodig om gedetailleerde analyses te kunnen doen.

Ook is er een database met meer dan 500 tools beschikbaar. Die zal n.a.v. de enquête worden uitgebreid. Naast de database is er een prijswinnende poster "101 innovations" opgeleverd.

Iedereen die onderzoek doet of ondersteunt kan meedoen aan de enquête. Meer informatie en links naar de enquête en de database staan op de site van het onderzoek

Vogin Fonds ondersteunt dit initiatief.


VOGIN-IP Lezing 2015 een succes

De VOGIN-IP-lezing op 26 maart was weer een succes. Ongeveer 200 mensen kwamen samen in de OBA en verdeelden zich over lezingen en workshops. In totaal waren er acht lezingen en ook acht workshops. Drie van die workshops werden vanwege grote belangstelling zelfs 2x gegeven. Onder gezellige muziek bleven veel deelnemers na afloop nog napraten bij een drankje en een hapje, voordat ze de reis naar huis weer aanvingen.

Belangstellenden kunnen de presentaties van het merendeel van de lezingen en workshops op de VOGIN-IP-site vinden. Daar staat ook een link naar de foto's die gemaakt zijn, en binnenkort komt de film-impressie van de dag eveneens beschikbaar. Verder is de verslaglegging uit ons vakblad IP ook op de VOGIN-IP-site te vinden (voor het gemak ook hier).

De organisatoren hopen iedereen ook volgend jaar weer terug te zien - en graag zelfs nog wat meer mensen. De nieuwe datum zullen we zo spoedig mogelijk bekend maken.Data Vogin voorjaarscursus 2015: 19, 20, 21 en 26, 27 mei aanstaande

Dit voorjaar wordt de 74e editie van de Vogin cursus "Zoeken doe je zo" georganiseerd op 19, 20, 21 en 26, 27 mei te Wageningen. Voor een inkijkje in het cursusmateriaal van de afgelopen cursussen kijk dan eens onze cursuswiki.
Voor meer details zie de Cursussen bladzijde van de Vogin-site.

Aanmelden voor de cursus: 
•per mail:  msu.library@wur.nl
•per telefoon:  0317 - 485479  (Mevr. Smelik)